La Muse Eternelle

Pentru ca nu am putea intelege moda in afara notiunii de “style icon” si pentru ca suntem convinsi ca moda in sine nu ar putea supravietui in afara acestei notiuni, mai coboram si astazi putin pe panta timpului si o cunoastem, o recunoastem, o rememoram pe Kouka Denis. Sau, simplu, Kouka.

In epoca de aur a modei – trufasii ani ’60 – Kouka schimba fata modei. Devenise Le Mannequin, par excellence sau Le Mannequin Vedette, manechinul care a marcat o veritabila tendinta in sanul unei ramuri complexe a modei – la haute couture. Argentiniana la baza, nascuta in Buenos Aires, castiga la varsta de 14 ani un concurs de frumusete care o propulsase pentru un defileu important in inima Parisului. La 16 ani devine manechinul lui Hubert de Givenchy, care pe silueta ei, creeaza celebrele rochii pentru Audrey Hepburn. Devenita fulminant si in scurt timp, o frumusete iconica, Kouka este manechinul-fetis al unor vremuri eterne. Yves Saint Laurent o revendica in curand pentru show-urile sale, in vremea cand preluase carma creativa a casei Dior, imediat dupa moartea maestrului Christian Dior. Sursa de inspiratia pentru Yves, dar si pentru Marc Bohan mai apoi, Kouka trece o perioada de timp intr-un con de umbra, pentru a reveni, insa, in anii ’90 ca muza a nimanui altuia decat Thierry Mugler.

Mai presus de orice, Kouka ramane Manechin. Manechinul iconic al unor vremuri la randul lor iconice pentru tot ceea ce a urmat in industria modei. Manechinul care a avut privilegiul sa-i inspire si sa lucreze pentru acele minti naucitoare fara de care moda, asa cum o traim noi astazi, nu ar fi avut textura, consistenta, culoare, linie, intensitate. Iar Kouka a stiut ce a fost si a fost in mod asumat. Niciodata mai mult, niciodata mai putin. O frumusete atipica, incomparabila, care a influentat canoanele de stil si moda dintotdeauna, o referinta pentru initiati. Let’s remember Kouka!

 

Leave a Reply