The Ultimate Guinness

Printre atatea mostenitoare mustind de paiete si plutind in valuri de roz infinit, Daphne Guinness este, de departe, o gura de aer proaspat. Nu mai putin excentrica, ce-i drept, dar excentricitatea sa este dusa in acea zona de reconfortare psihico-estetica, ce nu poate decat sa ne fericeasca. Asa cum spuneam, Daphne este mostenitoare. Una dintre mostenitoarele imperiului Guinness (no introduction needed). In anii ’80 lua New York-ul pe sus alaturi de Andy Warhol, la 19 ani se marita cu miliardarul grec Spyros Niarchos, de care divorta 12 ani mai tarziu, pastrand ca amintire 3 copii si 20 de milioane de lire sterline, iar intre timp, aparea si pe lista celor mai bine imbracate figuri internationale pe Hall of Fame.

Daphne este, insa, si fara indoiala un icon. Style icon, fashion icon, lifestyle icon. Poate doar icon-ul, prin excelenta. Descendenta aristocratica o imbraca intr-o aura singulara pe care nu o poti regasi nicaieri altundeva. Valentino o adora, McQueen a transformat-o in muza sa, Comme des Garcons a vrut neaparat sa lanseze un parfum in colaborare cu ea, care, de altfel, ii poarta numele, iar Tom Ford a rugat-o sa defileze pentru el in primul show dedicat liniei feminine lansate vara trecuta, dupa sase ani de absenta.

Se scriu carti despre ea, i se dedica expozitii, se fac editoriale spectaculoase cu si despre ea, tabloidele nu contenesc in a o urmari si are milioane de fani pe urmele ei. Are o silueta filiforma si inconfundabila, o coafura devenita trademark si o pasiune insatiabila pentru moda. La propriu: toata viata ei a colectionat moda si a trait in consecinta, iar de ceva timp a dezvoltat un apetit aparte pentru piesele haute couture. In 2010 a cumparat intreaga garderoba a Isabellei Blow, “ca sa am grija ca lucrurile lui Issie sa nu devina doar o amintire morbida…ca sa le pastrez”. Stilul sau este, evident, unul extravagant, bizar, insa unic si foarte omogen. Ii plac armurile, iar prietenul sau, Shaune Lean i-a realizat o astfel de manusa din aur si diamante. O denumeste simplu “Contra Mundum” – a arma/armura impotriva lumii.

 …si pentru ca nu numai noi suntem singurii fascinati de acest personaj, Fashion Institute of Technology din New York gazduieste zilele acestea o expozitie dedicata lui Daphne Guinness sau, mai precis, garderobei sale, in care pot fi admirate peste 100 de creatii Alexander McQueen, Azzedine Alaia, Rick Owens si a altora. Long live the heiress!

 

Leave a Reply