Fashion goes Digital. Mugler goes Zombie

Pentru publicul larg, Nicola Formichetti a aparut dintr-odata si tot dintr-odata se afla abundent pe buzele tuturor, in reportaje, interviuri, pictoriale, prime pagini, tabloide si toata tevatura pe care – in cele mai multe cazuri – o asociezi unei celebritati de talia lui Lady Gaga si nu unui designer, despre care legendele spun ca sta retras in atelier si creeaza colectii rasunatoare. Ah, dar stai! Intr-un fel sau altul, Nicola Formichetti este Lady Gaga. Stilistul lui Lady Gaga, mai exact. Si este si designer, de doua sezoane, mai precis, este noul designer al casei franceze Mugler. Iar la toate aceste functii, se mai adauga altele ce deriva din context, insa pe care o sa le povestim cu alta ocazie.

Revenind la Mugler, insa si pentru ca, din mare nefericire, colectiile semnate de Formichetti, nu au fost altceva decat o mare dezamagire pentru lumea modei, italianul a decis ca un pas revolutionar ar putea reaseza lucrurile. Astfel s-a nascut “Zombie Boy”, un proiect unic ce reunste moda si tehnologia. In aceasta idee si cu sprijinul uneia dintre cele mai mari companii de jocuri digitale din lume, Nicola a dezvoltat un concept si, culmea, i-a gasit si un nume: “tehnologie sofisticata”. Cu alte cuvinte, nu mai vedem manechinele defiland pe un podium clasic, ci pe unul virtual, intr-o lume digitala si o experienta interactiva, traita in timp real, in care Formichetti a creat pentru modelul Mugler, Rick Genest, piese diverse. Totul pare sa fie mult mai comod in design-ul digital, care ii ofera acestuia mai multe posibilitati, cat si optiunea de a schimba texturile si modelele mult mai rapid decat in viata reala.

Ba mai mult decat atat, designerul pare optimist si increzator, spunand ca moda digitala va deveni componenta principala in industria modei. Tot ce putem adauga noi este ca ne dorim ca aceste afirmatii ca fi fost spuse in febra momentului si puse pe seama entuziasmului generat de un proiect, ce-i drept, inovator. Moda in esenta sa, insa, nu poate fi altfel decat cum a fost de la Coco incoace. Palpabila, reala, creata in atelier, taind texturi, creand tipare, urcandu-le pe un podium real si oferind ceva lumii reale.

Pana una-alta, hai sa vedem mai jos documentarul cu ceea ce au insemnat culisele crearii lui “Zombie Boy”, cat si declaratiile lui Nicola Formichetti si a intregii echipe implicate in proiect.

 

 

Leave a Reply