Meet the Antwerp Six!

Cum bate vant de Fashion Week si parca deja aerul miroase a catwalk, labeluri, simboluri, statement-uri si review-uri, ne-am pus pe depanat. Nu-i lucru usor si nici o miza facila, dar ne-am gandit sa incepem cu o nisa despre care, daca ne-ati trezi in creierii noptii, tot am reusi sa indrugam cateva fraze coerente, logice si pasionante. Nisa se numeste simplu “The Antwerp Six”  sau “clanul belgienilor” si din ea fac parte sase dintre cei mai avangardisti designeri ai modei moderne: Ann Demeulemeester, Dries van Noten, Dirk Bikkembergs, Walter Van Beirendonck, Dirk Van Saene si Marina Yee. Contrar asteptarilor si credintelor populare, nebunul “fara chip”, Martin Margiela, nu face parte din renumitul grup. O face cu radacinile, cu viziunea, cu inspiratia, cu un anume soi de ADN general de grup, insa in momentul in care cei sase de mai sus au inchiriat un van si au plecat sa-si expuna hainele la targul de moda de la Londra – primul la care participau – Margiela alegea sa se mute la Paris, urmand sa lucreze pentru Jean Paul Gaultier.

The Antwerp Six si-au castigat titulatura in cauza si printr-o explicatie simpla: tot sase au absolvit Royal Academy of Fine Arts din Antwerp la inceputul anilor ’80 si, fie ca sunt punk-gotici si subtil senzuali precum Demeulemeester, poetici si usor excentrici precum Dries van Noten sau ca si-au cladit intreaga estetica pe un fundament simplu precum fotbalul, ca in cazul lui Bikkembergs, designerii belgieni reprezinta o categorie de care moda secolului XXI avea nevoie ca de aer. Si o nisa careia nu i-a fost usor sa se ridice in anii ’90, dar care a marcat in fiecare punct moda anilor 2000.

Sunt usor bizari, usor sensibili, usor dark, extrem de experimentali, pe alocuri mistici, liniile lor sunt recognoscibile dintre sute de show-uri si mii de vitrine, croiurile lor sunt curate, creativitatea lor nu cunoaste bariere si repetitii. Moda lor este ca a nimanui alta.  Pentru ca este mai vizionara ca a oricui alta. The Antwerp Six are the Visionary Six!

Ann Demeulemeester

 

Dries van Noten 

 

Dirk Bikkembergs

 

Walter Van Beirendonck

Leave a Reply