Musing at Björk

Oricine ne-ar fi zis inainte de vreme ca Stefano Pilati, Björk si o mare de cristale orbitoare ar sta bine intr-o situatie comuna si, mai mult, intr-o creatie couture care a strabatut toate flash news-urile in materie de moda, poate ca am fi ridicat din sprancene si ne-am fi vazut de drum.

Acum ca se intampla efectiv, iata si detaliile: Björk se pegateste de un nou turneu mondial botezat, in spiritul bizareriilor islandeze cu care artista ne-a obisnuit din vremuri imemoriale, Biophilia. Inspirandu-se din estetica sistemelor planetare in care galariile stelare si exploziile solare nu te duc cu gandul la altceva decat la o imagine siderala suprarealista, Björk avea nevoie si de o redare “vestimentara” cel putin apropiata. Iar cum Stefano Pilati avea, la randul sau, nevoie de o muza care sa-l trezeasca din amorteala review-urilor liniare ale colectiilor Yves Saint Laurent, iata rezultatul: un costum de scena compus in intregime din cristale brute si o tinuta care reuneste vibratiile minerale cu spectaculozitatea couture-ului, ca si cand aceasta “ar fi petrecut milioane de ani pentru a se forma intr-o pestera secreta”, dupa cum Björk insasi povesteste.

Pana in prezent, singurul designer a carui muza a fost si cu care a lucrat pe proiecte marete a fost Alexander McQueen. Nu, nu o sa facem o analogie sumbra, dar ne putem bucura pentru mandra succesiune in care se inscrie italianul Pilati.

 

 

Leave a Reply