Before Grace met Anna

Daca te autointitulezi fashion victim, fashionista, fashion addict, fashion lover sau orice altceva care vrea sa dea masura marii afinitati (adesea obsesive) pe care multi dintre noi o avem cu sfanta moda, nu ai cum sa o fi ratat pe Grace Coddington. Fost model, cu par rosu creponat si o viziune estetica nativa, ea activeaza de ani buni de-a dreapta Annei Wintour si in front row-ul tuturor prezentarilor de moda caci nu degeaba este director creativ pentru Vogue USA.

Grace mai este, insa, si fosta sotie a lui Christie Willis, care, spre deosbire, de alti fosti si alte povesti cu tenta psihotica, s-a gandit sa-i dedice fostei sale sotii o…retrospectiva. Nu, nu a relatiei lor, ci a trecutului ei ca model, muza, icon. Asa se face ca Willis va fi gazda unei expozitii  la care se poate participa numai cu programare prealabila si care contine fotografii ale lui Grace Coddington, amprentate de patina vremurilor. Ca doar au fost facute acum 35 de ani cand ea se afla in fata si nu in spatele obiectivului, acolo unde, by the way, era chiar Willis. Tinute secrete sau, mai bine-zis, conservate de-a lungul anilor, fotografiile au fost dezvaluite acum unei audiente initiate (din nou, cuvinte-cheie: by appointment). Pe langa instantaneele cu Grace, Willis a inclus si altele facute unor personaje precum Mick Jagger, Jerry Hall sau David Bowie intr-o expozitie ce va putea fi vazuta incepand cu luna septembrie.

Inca exaltat in fata imaginilor care se leaga natural, color sau alb-negru, Willis nu pune nicio bariera admiratiei – firesti si de inteles – pe care i-o poarta lui Grace: “Pentru mine, ea era paradisul fotografic. Era atat de stralucita ca model si asta numai pentru ca avea o apreciere si o intelegere a artei in toate formele ei: mimica, gentilete si seninatate. Intelegea tot ceea ce hainele incercau sa faca. A devenit imaginea. Avea inca de pe atunci si inca mai are o pasiune totala pentru tot ceea ce face. Din punct de vedere fotografic, dar si personal, Grace era tot ceea ce cautam. Si avea bunavointa. Ce noroc pe mine!’ – isi incheie Willis elogiul adus fostei sotii, muze, model.

…talkin’ about some happy ex-es.

 

 

 

 

Leave a Reply