What about Erotic Imagery?

Cum vi-l amintiti pe Yves Saint Laurent? Un creator de geniu? Un geniu zbuciumat? Un melancolic? Un irecuperabil depresiv? Un vizionar? O legenda? Da. Dar ce imagine a sa va bantuie? Sa fie ipostaza nudului alb-negru a unui Yves asezat pe trei perne de piele? Daca am fi intr-o aula de universitate veche, probabil ca mainile majoritatii ar fi ridicate acum in aer pentru un “da” hotarat.

Este, probabil, imaginea care surprinde in cel mai realist chip contradictiile acestui creator macinat. Insa nu despre Yves vom vorbi astazi, ci despre chiar cel ce i-a surprins intocmai esenta: fotograful Jeanloup Sieff. Ei bine, da, astazi suntem putin retrospectivi, putin nostalgici.

Unul dintre cei mai fulminanti fotografi de moda ai anilor ’70, Jeanloup Sieff s-a bucurat si a “creat” intr-una dintre cele mai eliberatoare perioade ale omenirii. Sa nu uitam ca atunci s-a trait hippie, s-a strigat “make love not war”, s-a inventat flower power-ul si a fost adulat un John Lennon ramas etern.

Polonez la origini, insa crescut si educat la Paris, Sieff si-a definit tehnica printr-o componenta devenita astazi clasica: erotismul. Un erotism, insa, subtil si ponderat, chiar si in versiunile sale cele mai ostentative. Spre deosebire de violenta lui Newton, Sieff adora greutatea texturilor pe piele si modul in care o piesa vestimentara definea sau potenta senzualitatea. Pentru el, materialul avea un erotism inerent care se exprima perfect pe piele. “Astazi modelele poarta dresuri in loc de portjartier. Ce pacat! Era ceva emotionant in urmele lasate de acele benzi elastice…”

 So let’s remember Jeanloup Sieff…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply