Alexander McQueen’s Savage Beauty

Ce s-a intamplat cu Alexander McQueen a fost atat de subit si de naucitor, incat nevoia unor reactii concrete imediate a fost cu atat mai acuta. S-au facut documentare si expozitii, s-au scris articole intregi, Kristin Knox a semnat cartea intitulata “Alexander McQueen – Genius of a Generation” (de care v-am povestit acum ceva vreme chiar aici), iar de curand, New York-ul i-a adus tributul suprem. La Costume Institute a fost deschisa, inca de pe 4 mai, o expozitie-retrospectiva dedicata revolutionarului geniu britanic si care surprinde evolutia acestuia prin prisma acelor creatii mitice care i-au definit estetica, incepand cu colectia de absolvire inspirata de Jack Spintecatorul si pana la Atlantis-ul lui Platon care i-a guvernat ultima colectie creata pentru vara anului trecut.

Expozitia se numeste – cu un firesc simbolic – “Savage Beauty” si este un elogiu impresionant adus lui McQueen – acesta este al doilea designer, dupa Gianni Versace, care a fost onorat atat de curand de la momentul disparitiei sale. Dincolo de creatiile in sine, expozitia este o incursiune rara intr-un univers deloc facil, adesea tenebros, dar in permanenta invaluit de o transpunere in frumos, din care strabat amintirile, arhivele, schitele si proiectele lui McQueen.

Mai departe de atat, “Savage Beauty” s-a transformat si intr-un album ce include intocmai aceasta intreaga expozitie, imagini ale creatiilor prezentate si tot ceea ce inseamna si trebuie sa ramana, esenta spiritului acestui creator absolut, care spunea ca pentru el viata este “ca un fel de poveste a Fratilor Grimm”. Si ca frumusetea nu trebuie cautata in locurile in care o poti gasi, ci acolo unde nimeni nu crede ca ar exista vreodata.

 

 

 

 

Leave a Reply