Letters from Lennon

Astazi ne-am gandit sa luam o pauza (nu, nu o sa fie un post in blank, desi, cine stie, ramane o idee deschisa…). Astazi o sa punem putin pe hold tot tavalugul fashion, toate ideile noi, toate tendintele care pandesc exact dupa colt, toate breakthrough-urile, new entry-urile, come back-urile si flash news-urile. Astazi o sa ne intoarcem putin inspre trecut. Pentru ca tindem sa il ambalam de multe ori in cutii de care uitam si in locuri pe care nu le mai accesam. Astazi o sa ne (re)amintim de John Lennon si nu o sa ramanem blocati in trecut. Ba chiar o sa avem ceva de adaugat in wishlist-ul anului 2012.

Pentru ca in luna octombrie a urmatorului an se va lansa o carte care poarta – la propriu – semnatura celei mai lirice minti a tuturor timpurilor: John Lennon. Cu ajutorul lui Yoko Ono, peste 200 de scrisori si carti postale ale lui Lennon, nepublicate nicaieri pana acum, vor fi reunite in cartea cu pricina. Acestea vor aparea ca atare, in ordine cronologica, purtand scrisul de mana al legendarului Beatles, ba chiar si diferitele mazgalituri de pe margine. In ciuda numarului impresionant atins deja, autorii au facut un apel la prieteni sau membri ai familiei lui Lennon, care se afla in posesia altor scrisori originale trimise de acesta, pentru a completa aceasta panoplie catre, de ce nu, o alta maniera de a-l vedea, a-l intelege, a-l “asculta”.

Dincolo de nostalgia aferenta si de intoarcerea la un trecut pe care multi nu l-am trait, de care foarte multi am auzit si de care si mai multi avem doar o vaga notiune de adevar, aceasta carte sau, mai bine zis, John Lennon si apetitul sau pentru scrisul efectiv, ne mai impartaseste ceva: el nu a trimis niciodata in viata sa un mail. Pentru ca era contextul de asa natura? Pentru plecaciunea in fata boemei? Pentru ca era prea ocupat cu slogane de tipul “make love not war”? Ma indoiesc. Daca ar fi prins timpurile noastre vitezomane si ”vitejesti”, ar fi facut acelasi lucru. Ar fi scris. Cantece, versuri, scrisori, carti postale. Pentru ca scriitorii (nu artistii!) asta fac. Scriu pe hartie. And they stay true.

Leave a Reply