What’s new, Style Icon?

Am stat putin pe ganduri dupa ce am scris “style icon”.  Poate ca “fashion icon” ar fi fost o formulare la fel de fericita. Poate ambele au devenit atat de uzitate, incat nu sunt departe de comune si aproape iritante in repetitivitatea lor. Orice am zice si oricum am face, insa, ne vom da cu usurinta seama ca Giovanna Battaglia este foarte departe de orice incadrare neta si ca semnificatia oricareia aluneca usor de la o asociere la alta.

Nu traiti cumva cu sentimentul ca dintr-odata peisajul nostru a fost mult prea invadat de aceste “style icons” sau “fashion addicts” sau “victims” sau “it-girls” si de atatea alte concepte colaterale incat aproape ca nu mai stii de unde a pornit tot fenonemul asta epidemic? Style icon – in adevaratul sens al cuvantului – a fost si este Jackie O., dar si Coco, Mitzah Bricard, Veronica Lake, Audrey Hepburn, Anna Dello Russo, Carine Roitfeld. Un stil care nu dispare, nu se perimeaza, nu se evapora, nu se contesta, nu are sincope si nu este altcumva decat…personal.

Dar sigur ca, printre picaturi, trebuie sa existe si gemenele Olsen, Rihanna sau Amber-iubita-lui-Kanye West. Nu vom comenta.

Ce conteaza este ca undeva intre aceste inclestari, idei si controverse, exista Giovanna Battaglia, o italianca asa cum trebuie si cum nu multe mai sunt. O italianca parca mult dincolo de radacinile ei, de aici si dificultatea incadrarii. Fost manechin, ea este astazi stilist freelancer si colaborator al revistei W, insa mai presus de toate, fashion editor Vogue Uomo – sau Vogue Man (as you like). O femeie care imbraca barbatii cu un desavarsit gust vizionar.

De ce am ales-o pe ea? Pentru ca lumea (in general, si a modei, in special) are nevoie de nou (cliseu, dar adevarat). Pentru ca Giovanna este aproape la fel de fireasca in acest rol precum era Jackie O. Pentru ca are un stil care provine dintr-o naturalete inexplicabila. Rareori se machiaza, poarta tocuri in permanenta si are o pereche de picioare…statement. Cand si-a rupt degetul mic de la picior, a postat cu groaza pe Twitter: “no more heels . . . for 10 days, but the most painful thing is that today I was forced to buy UGG.” Asociaza haine, texturi, culori si designeri intr-un mod numai de ea stiut, iar rezultatul este mereu neasteptat de altul. Nimic nu e prea mult, prea lung, prea scurt, prea gol sau prea tern. It’s all in the style! Poate ca nici nu ar fi trebuit sa ne asteptam la altceva de la iubita lui Vladimir Restoin-Roitfeld, fiul lui Carine, desigur.

A style icon. A new one. A genuine one. Giovanna Battaglia.

 

 

 

 

 

Leave a Reply