Un bulgar la Berlin

Daca am fi trait pe la jumatatea secolului trecut si am fi fost martorii revolutiei semnate Chanel in moda, probabil ca ne-am fi zis cu totii: “Dupa Chanel, potopul”. Daca i-am fi fost, mai apoi, contemporani lui Dior si inovatiilor sale, am fi zis iarasi: “Ce-ar mai putea veni dupa Dior?”. Daca am fi fost martorii ascensiunii lui Yves Saint Laurent, am fi strigat in cele patru zari: “Moda moderna s-a incheiat cu Yves Saint Laurent”. Iar daca l-am fi urmarit pe Tom Ford in furtunosii ’90, am fi concluzionat simplu: “There’s nothing left to say”.

Acum ca unii le-au trait pe toate (sau mare parte din ele), altii ca le-au vazut, altii ca au auzit sau citit despre ele, altii ca le-au imbracat, cu totii ajungem in punctul in care, inevitabil, ne intrebam: “Ce moda mai exista dupa moda?”. Un soi de variabila la “What’s new?”. Ce mai e nou? Si asa ne-am gandit sa cautam ce mai e nou. Nou si inca necunoscut. Sau cunoscut numai unui public restrans de initiati, ceea ce ni-l face cu atat mai fascinant pe bulgarul Vladimir Karaleev.

S-a nascut bulgar, a crescut la Sofia, dar a studiat moda la Berlin, iar colectiile sale exista inca din 2007. Si acum intrebarea-cheie: ce avem special la el? Avem inca un designer experimentalist si conceptual, avem influente usoare din Fujiwara si Rei Kawakubo si, mai ales, din arta contemporana. Formele si liniile hainelor sale sunt intotdeauna o transpunere in texturi si culori a unor structuri geometrice perfecte. Creeaza in egala masura pentru femei si pentru barbati, iar colectiile lui nu se pot vedea niciodata pe podium, ci sub forma unor shooting-uri neconventionale, care traduc aceeasi afinitate cu lumea artistica. Which means… there’s still fashion to build up, write down, cut out, wear out, live from!

 

 

Leave a Reply