Who’s Your Icon?

Treaba asta cu asumarea trecutului, sa recunoastem, este un subiect destul de delicat. Unii dintre noi isi lipeau in adolescenta postere pe pereti cu ‘N Sync, altii cu tot cast-ul feminin din Baywatch, majoritatea fetelor si-ar fi dat viata ca sa afle care este femeia din viata lui Ricky Martin (inca nu se dadusera publicitatii informatiile actuale vizavi de preferintele sale sexuale), iar barbatii inca nu stiau exact cum sa se raporteze la Britney Spears. Printre toate aceste trenduri de moment, insa, toti si toate am avut timp sa descoperim acele puncte de reper cu adevarat solide, care nu se perimeaza, de care nu ne plictisim, cu care nu ne este rusine si alaturi de care evoluam: the style icons. Fara de care moda ar fi fost mai incoerenta, iar anumite stiluri nu ar fi avut nume si credibilitate. Les voila!

 

Am invatat de la Audrey Hepburn ca o rochie neagra (arhi-celebra Little Black Dress) este vitala in garderoba unei femei si ca niciun diamant (watch out, Marylin Monroe!) nu se poate compara cu un sirag de perle.  Ca fascinatia simplitatii sta intr-o pereche de pantaloni Capri si intr-un breton aproape vizionar, tuns cum nimeni nu ar fi indraznit in acele vremuri.

Odata cu Brigitte Bardot am inteles ca feminitatea poate si trebuie sa fie provocatoare. Asa s-a nascut mania smokey eyes, asortati in special la plete blonde si neutralizati usor de palariile supradimensionate so…Saint Tropez circa 60′s!

Jackie O. parea o cu totul alta femeie cand isi acoperea fata cu ochelarii-musca. Nu stim daca o facea dintr-o dorinta de stil sau din considerente de first lady, dar o adoram pentru asta. Tot Jackie O. a lansat in paleta universala a must-have-urilor o piesa clasica: trenciul.

Ii multumim Annei Wintour ca ne-a demonstrat ca ochelarii negri pot fi purtati cu glorie si gratie in front row si ca a demitizat imaginea asocierii lor cu tricoul cu uriasele insemne Armani. Ii multumim pentru high class-ul misterios si pentru tunsoarea bob, a carei problema ne-am pus-o fiecare mai devreme sau mai tarziu.

Dupa Cindy, Claudia si Naomi, in anii ’90 a dat minimalismul peste moda si odata cu el imaginea silfidei si straveziei Kate Moss. And it all got basic. Iar reclama Calvin Klein in care aceasta apare purtand o pereche de jeansi si un simplu maiou alb a ramas ca referinta principala pentru look-ul clean. Si pentru simplitatea noului mileniu.

Leave a Reply