Alice Springs Photographs…sau cand Helmut a intalnit-o pe June

Nu-i asa ca la vederea acestui nume prima intrebare pe care ai vrea sa o adresezi in mod aproape violent este: “Who the f*** is Alice Springs?” Stim ca versurile pieselor celebre sunt mereu pe limba ta, asa ca nu ti-o vom lua in nume de rau:)

So who is Alice Springs? Pe numele sau real June Newton, ea este sotia celui mai influent si mai celebru fotograf al secolului XXI, Helmut Newton. Ei bine, da, inainte de a fi existat succesul comercial Playboy, au existat nudurile feminine desavarsit fotografiate de catre Newton, tot asa cum, pentru multi, zvacnirile pubertatii sunt asociate mai curand cu o fotografie marca Newton si mai putin cu un iepuras retusat de catre Hefner.

In perioada in care Helmut a fost imobilizat la pat pe fondul unei boli care nu ii permitea sa mai lucreze, acesta si-a invatat sotia cum sa foloseasca aparatul pentru a realiza o reclama pentru un brand francez de tigari. Astfel s-a nascut Alice Springs. Din anii ’70, care i-au marcat debutul in aceasta lume, ea a devenit, alaturi de sotul sau, un reper in arta fotografica. Prima retrospectiva a celor 40 de ani de fotografie Alice Springs are loc in cadrul unei expozitii gazduite de Helmut Newton Foundation din Berlin si include nuduri, pictoriale fashion si de advertising, cat si cele mai spectaculoase portrete ale marilor nume de pe scena culturala internationala, de la Yves Saint Laurent la Robert Mapplethorpe. Asadar, daca ai Berlinul in agenda de calatorie a acestei toamne, do go find out who is Alice Springs. Gaia recommends:)

Yves Saint Laurent and HazelFashion for Depeche Mode, Paris 1971

Pat Cleveland

Brigitte Nielsen and son, Beverly Hills 1990

Leave a Reply